Líhnutí tučňáků Humboldtových


Líhnutí tučňáků Humboldtových05.03.2013
Jaro je za dveřmi a tučňáci to už vědí! V současné době nám hnízdí tři páry, u dvou z nich už dokonce došlo ke zdárnému odlíhnutí mláděte. První letošní tučňák Humboldtův se vylíhl 21. února, o čtyři dny později (25. února) pak druhé mládě.

Tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) patří k oblíbeným chovancům mnohých zoologických zahrad. A to nejen díky svému zajímavého vzezření, ale zřejmě to bude také tím, že tito ptáci si docela dobře zvykají na podmínky lidské péče. Dokonce i vnitrozemské státy, což je pochopitelně i náš případ, se nemusí chovu tučňáků zříkat. A to je zase pro změnu dobrá zpráva především pro návštěvníky, kteří tak mají možnost pokochat se pohledem na tyto zajímavé chovance. Když chcete být dobrým chovatelem, musíte mít tučňáků vždy více. Jsou to vysloveně společenská zvířata, kterým pobyt ve skupinách vyhovuje a vlastně ho i vyžadují. Krmit musíme menšími druhy mořských ryb, což jsou v našem případě téměř výhradně sledi. Protože ovšem ptáci nemají tak vyvinutou chuť jako třeba savci, slouží jim krmení opravdu jen k doplnění potřebných energetických požadavků, nejsou to žádní vytříbení gurmáni. Proto jim naše sleďová dieta ani v nejmenším nevadí, a to i když je krmíme sledi rozmraženými, nikoliv živými. To by totiž náklady na jejich krmení vyrostlo do absurdních výší, už tak je každý kilogram importovaných mořských ryb dost drahý. To ale k chovu těchto atraktivních černobílých krasavců zkrátka patří, nelze to než akceptovat. Zajímavé je to také ohledně odchovu mláďat. I když se jedná v přírodě o vzácný druh (Peru, Chile), který rozhodně nemá v přírodě na „růžích ustláno“, jiné je to v rámci chovu v evropských zahradách. Tady je už totiž tučňáků (a to jen tohoto jednoho konkrétního druhu, tedy tučňáka Humboldtova), chováno přes dva tisíce!

Proto i v naší zlínské zahradě jsme, alespoň co se týče odchovů, poněkud opatrnější a nesnažíme se je odchovávat tak říkajíc za každou cenu. Naopak máme několik osvědčených párů, které prostě chtějí hnízdit, takže těmto ptákům ponecháváme vejce inkubovat přirozeným způsobem, stejně tak je necháváme odchovat si vlastní potomky. Pokud to rodiče zvládnout, necháme je vyhnízdit. Rozhodně je nechceme odchovávat uměle, tučňáků Humboldtových je zkrátka v Evropě překvapivě dost a dalších odchovů (navíc umělým způsobem) je třeba se spíše vyhnout.

V současné době tak máme vylíhlá dvě mláďata, třetí pár má v hnízdě ještě dvě vajíčka, takže je tu možnost odlíhnutí ještě dalších dvou mláďat. Víc už jich vlastně ani nechceme. Expozici tučňáků Humboldtových najdete naproti venkovnímu výběhu goril nížinných, tedy v blízkosti zámku Lešná.